Een groene gevel is een wand vol plantenleven. Als je kiest voor de juiste opbouw en verzorging kan je jarenlang genieten van een prachtige verticale tuin. Vul de stapelbare bloembakken met de beste potgrond, selecteer en combineer de juiste planten, optimaliseer de bewatering, doe seizoensonderhoud en monitor de resultaten. En vergeet vooral niet te genieten van de prachtige bloemen in jouw groene wand.
Het maakt niet uit hoe je het noemt: potgrond, substraat of tuinaarde. Maar goede grond is de basis van al het leven in jouw groene gevel. Niet alleen moet de potgrond jouw planten langdurig voeding bieden. Je wilt ook dat het water goed vasthoudt en niet uitspoelt of wegwaait. Voor onze verticale tuinen kiezen we voor turfvrij substraat, gemaakt van gefermenteerde groene reststromen. Niet goedkoop, maar de beste basis voor een groene gevel die jarenlang ook echt groen blijft. Het zit vol bodemleven en hoeft de eerste jaren niet bemest te worden. Wij kiezen daarom voor de substraten van onze partner HumusGuru.nl.
Planten hebben zo hun individuele voorkeuren. De een houdt van zon, de ander van schaduw. De een is winterhard, de ander niet. En dan heb je nog inheemse planten, droogteminnende planten, planten die houden van een arme of juist rijke bodem, wintergroene planten, planten die goed zijn voor insecten, etcetera. Je hebt keuze genoeg. Kies je voor onze groene gevels, dan maken we het je makkelijk. We hebben drie plantpakketten samengesteld: zon / halfzon / schaduw. Het is een combinatie van hoge en lage bodemdekkende planten, deels wintergroen, sterk en optimaal afgestemd op het substraat. Kortom: een optimale plantenmix voor jouw verticale tuin.
Planten hebben water nodig om te leven. De ene soort houdt van wat meer vocht, de ander geniet juist van wat minder water. Over het algemeen is te weinig water slecht voor je planten, maar teveel water is ook niet goed. Houd daarom goed in de gaten of jouw planten het naar hun zin hebben en pas de bewatering zo nodig aan. Is het heel heet en droog? Of zijn de planten nog klein en wordt de potgrond nog blootgesteld aan zon en wind? Dan is de verdamping groot en moet je meer water geven. Dat kan met de hand, door de irrigatieslangen aan te sluiten op je kraan, of met een gecomputeriseerd irrigatiesysteem op basis van leiding- of regenwater. Wij bieden je alle smaken. Maar jij bent zelf de belangrijkste schakel om de hoeveelheid water te optimaliseren.
Planten hebben onderhoud nodig. Voor de Save Wall, onze groene gevel gemaakt van stapelbare plantenbakken, adviseren we een voor- en najaarsbeurt én twee kleine beurten tussendoor. In de herfst vindt het meeste snoeiwerk plaatst. Afhankelijk van de plantensoort moet je deze terugsnoeien zodat hij klaar is voor de winter. Heb je een irrigatiesysteem? Zet deze dan uit voordat de vorstperiode begint. Maar let op: wintergroene planten hebben ook in de winter een beetje water nodig. In de eerste twee jaar hoef je onze groene gevel niet bij te mesten. Het speciale substraat biedt voldoende voeding. Daarna bieden we je een meststof die het bodemleven stimuleert. Start in het vroege voorjaar de bewatering weer op, zo rond eind februari begin maart. Maar alleen als serieuze vorst uitblijft.
Planten geven vanzelf aan of ze het naar hun zin hebben. Worden ze bruin of slap, dan gaat er iets niet goed. In veel gevallen is dan de bewatering niet optimaal. Maar ook kan het zijn dan zonminnende planten per abuis op een schaduwlocatie gepoot zijn. Dan groeien ze ook niet goed. Na circa twee jaar adviseren we om bij te mesten. De opgestapelde bloembakken van de Save Wall hebben geen bodem. De grondkolom vormt van boven tot onder één groot ecosysteem waar micro-organismen vrij kunnen bewegen. Na circa twee jaar kunnen ze wel een booster gebruiken en bieden we je een meststof die het bodemleven stimuleert. De mirco-organismen zorgen vervolgens weer voor bemesting voor je planten.
Kies afwisselend voor lage en hogere planten. Zorg ervoor dat het substraat in de bloembakken goed bedekt is. Kies daarvoor bodembedekkers. Zo droog je grond minder snel uit door zon en wind. Te droge grond is niet goed, maar te nat ook niet. Bij zeer natte grond groeien de wortels niet en kunnen je planten verrotten. Halfnatte grond die af en toe een beetje uitdroogt is naar onze ervaring het beste voor je verticale tuin.
Veel gemeenten erkennen het belang van vergroening en bieden subsidies aan voor duurzame initiatieven zoals groene gevels. Dit betekent dat jouw investering mogelijk nog aantrekkelijker wordt gemaakt met financiële steun vanuit de overheid. De gecombineerde voordelen van fiscale incentives en lokale subsidies kunnen de totale kosten van jouw groene gevel aanzienlijk verlagen.
Bram Peters: 06 - 5315 2926
Captain plastic
Member of the Save Companies Group: Save Plastics | Save Lodge | Humus Guru | Save Home | Save Cabin | Kunststofreus | Save Wall | Save Lodge Deutschland