Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

Natuurinclusieve berging is groenverdubbelaar

CIRCULAIRE EN KLIMAATADAPTIEVE BERGING IN HILVERSUM IN GEBRUIK GENOMEN

NATUURINCLUSIEVE BERGING VOEGT EXTRA GROEN TOE AAN BOUWKAVEL

19 oktober 2023

Hij is klaar: onze #groenverdubbelaar. Deze natuurinclusieve berging vraagt 9m2 grondoppervlak en geeft je er 20,5m2 groen voor terug. De wanden zijn groen, het dak is groen. Iedere berging geeft de natuur extra ruimte. Maar er is meer. Met iedere berging redden we 1.080kg plastic restmix afval van de verbranding. We maken er stapelbare bloembakken van, die de wanden vormen. Daarmee voorkomen we de uitstoot van circa 1.836kg CO2. We geven bovendien 525kg afvalhout een tweede leven als kozijn en steunbalk. Door plastic afval en oud hout te hergebruiken voorkomen we de productie en het transport van nieuwe bouwmaterialen. Ook dat scheelt flink in de CO2 footprint. De 245 planten en het groene dak stimuleren de biodiversiteit. OK, een hoop getallen. Om het kort samen te vatten: deze natuurinclusieve berging is gewoon vetgroen. En klaar voor opschaling naar projecten. Wie wil ook zijn groen verdubbelen?

Voor dit project in Hilversum willen we onze partners heel hartelijk bedanken: woningcorporatie de Alliantie, Gooi's Bouwbedrijf G.B.B. b.v., Willem Jakobs, AquaFeed, Humus Guru.nl, NatureGreen, The Daily Cabin en Wouter Groendijk. En natuurlijk save plastics en De Groene Plasticfabriek.


Natuurinclusieve circulaire projectberging vergroot je tuinoppervlak

WE KIJKEN NAAR VERDERE OPSCHALING

Logo de Alliantie: over de natuurinclusieve circulaire berging Save Lodge II

"Een goede houten schuur is natuurlijk al grotendeels biobased, maar houten schuren vergen wel onderhoud. We bouwen ook met steen, maar dat is weer niet circulair. Circulair-plastic-schuren zijn vrijwel onderhoudsvrij. De kosten voor een savelodge schuur zijn momenteel aan het dalen, in deze casus was de schuur ongeveer 15% duurder dan een reguliere schuur. Daarbij komt wel dat je flink wat extra groen oppervlakte creëert dat de tuin flink kan verkoelen. We gaan kijken naar de verdere schaalbaarheid van deze schuur. In de nieuwbouw kan dit namelijk best een impact maken. Daar waar we eengezinswoningen bouwen leveren we meestal ook een schuur bij opschaling kunnen de prijzen mogelijk dalen. Dan ligt de keuze mogelijk voor de hand."